Υγιεινή Διατροφή παιδιών σχολικής ηλικίας
Υγιεινή Διατροφή παιδιών σχολικής ηλικίας -Τα μυστικά της ισορροπημένης Διατροφής
Της Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Ναταλίας Τσουμάνη Σμυρνάκη
Η Υγιεινή Διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρο, ισορροπία και ποικιλία τροφών. Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές, υπάρχουν και καλές και κακές επιλογές καθώς επίσης καλοί και κακοί συνδυασμοί. Η μη τήρηση του μέτρου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής μας πόσο μάλιστα στις διατροφικές καταναλώσεις. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί καταναλώσει μία ολόκληρη γίγας σοκολάτα δεν είναι το ίδιο με το να καταναλώσει ένα μικρό πλακάκι σοκολάτας. Κατανοητό;;
Παίξτε ένα παιχνίδι με το παιδί σας, καταγράψτε τις ημερήσιες διατροφικές συνήθειες δίνοντας του την επιλογή μέσα στη μέρα να έχει φάει 2 φρούτα τουλάχιστον και 1 λαχανικό. Δίπλα στα φρούτα και τα λαχανικά βάζουμε μια ‘’φατσούλα’’ χαρούμενη και στα γλυκά ή ανθυγιεινά σνακ μια ‘’φατσούλα’’ λυπημένη.
Κάθε παιδί θα μπορεί να διαθέτει ένα προσωπικό ημερολόγιο στο οποίο μπορεί να καταγράφει τι τρώει κάθε μέρα. Στο τέλος της εβδομάδας μπορούμε να έχουμε μια εικόνα και να το βλέπει και το ίδιο. Δείτε το σαν παιχνίδι βάζοντας το ίδιο το παιδί να αξιολογήσει την ποιότητα της διατροφής του. Πόσα χαρούμε παιδάκια έχεις; Πόσα λυπημένα;
Η σημασία του σωστού πρωινού
Μια παλιά ρωσική παροιμία λέει: φάε πρωινό μόνος, μοίρασε το μεσημεριανό με φίλους και δώσε το βραδινό στους εχθρούς σου. Κανένα άλλο γεύμα δεν έχει συσχετιστεί με τόσες ευεργετικές ιδιότητες. Αν λοιπόν μπορείς να αλλάξεις μόνο ένα πράγμα στη διατροφή σου, φάε σωστό πρωινό! Αφιερώστε χρόνο για το πρωινό και του παιδιού σου αλλά και του δικού σας.
Μαμά πεινάω, τι να φάω ανάμεσα από τα γεύματα;; Η πιο σημαντική ερώτηση η οποία αποφέρει και το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς εδώ γίνονται και οι περισσότερες διατροφικές ‘’ατασθαλίες’’’. Εδώ καταναλώνονται κενές θερμίδες, πλούσιες σε trans λιπαρά και σάκχαρη. Συνήθως είμαστε στο δρόμο, όχι τώρα με την καραντίνα, και βρίσκουμε την εύκολη λύση ενός περιπτέρου. Ακόμα και αυτό όμως να συμβεί, υπάρχουν όπως είπαμε και καλές επιλογές όπως π.χ γιαούρτι, παστέλι, ξηροί καρποί κ.α.
Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου δεν τρώει κάποια φαγητά;
Επίσης, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ένας άνθρωπος (και ένα παιδί) θα πρέπει να δοκιμάσει 7 φορές το ίδιο φαγητό, ίσως και με διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος, σε μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι δεν μου αρέσει το φαγητό…π.χ λέει δεν μου αρέσουν τα ρεβίθια…τα ξαναδοκιμάζουμε μετά από 3-4 μήνες όχι την επόμενη εβδομάδα.
Μαμά, πόσα γλυκά μπορώ να φάω;
Ακολουθούμε τη διατροφική πυραμίδα δηλαδή 1-2 την εβδομάδα το πολύ…και μικρές ποσότητες όχι ένα γίγας κρουασάν με σοκολάτα…μπορούμε να του δώσουμε ένα μικρό κομμάτι ώστε να νιώσει ότι τρώει γλυκό. Αν για παράγειγμα έχει να πάει σε μια εκδήλωση που θα έχει τούρτα τότε θα πρέπει να του εξηγήσουμε ότι το εβδομαδιαίο γλυκό του θα το φάει στην εκδήλωση.
Μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό
Εξηγήστε στα παιδιά ότι το φαγητό, όταν είναι μαγειρεμένο, έχει ένα μαγικό φίλτρο!!!! Σαν αυτό του Αστεριξ και του Οβελίξ….περιέχει αγάπη και αυτό το κάνει πολύ δυνατό. Μαγειρεύετε μαζί με τα παιδιά σας και αφιερώστε χρόνο στην κουζίνα φτιάχνοντας συνταγές. Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν από την παιδική ηλικία στο να μάθουν να μαγειρεύουν.
Προσοχή στους σωστούς συνδυασμούς τροφών:
Οι περισσότερες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών προέρχονται από το λάθος συνδυασμό των τροφίμων. Δεν θα καταναλώνετε ποτέ μαζί δύο πρωτεΐνες. Πρωτεΐνες είναι το κρέας, το ψάρι, το αυγό, το τυρί. Αυτά καταναλώνονται χωρίς να συνδυάζονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα μακαρόνια με κιμά χωρίς τυρί όσο ωραίο γευστικά και να είναι. Επίσης, αποφύγετε να βάζετε κακάο ή σοκολάτα μέσα στο γάλα γιατί δεν απορροφάτε το ασβέστιο. Το γάλα ή το γιαούρτι να είναι ΑΣΠΡΟ ή συνδυασμένο με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς.