Έξυπνα και υγιεινά γεύματα…για πρωινό και όχι μόνο

Έξυπνα και υγιεινά γεύματα…για πρωινό και όχι μόνο

Της Διαιτολόγου - Διατροφολόγου  Ναταλίας Τσουμάνη Σμυρνάκη

Είναι αλήθεια πως το πολυάσχολο πρόγραμμά μας, δεν μας προσφέρει την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μας οδηγεί στο να κάνουμε διατροφικές «εκπτώσεις» στα γεύματά μας.

Αυτό σημαίνει πως παραβλέπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας, ενώ την ίδια στιγμή, προσπαθούμε μέσα από μεγάλες μερίδες κυρίως γευμάτων να ικανοποιήσουμε την πείνα μας και τις ανάγκες του οργανισμού για θρεπτικά συστατικά. Όπως είναι επόμενο, μία τέτοια πρακτική έχει και τις ανάλογες συνέπειες στην υγεία και την ευεξία μας, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε κουρασμένοι, κακοδιάθετοι και δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του προγράμματός μας, ακριβώς επειδή δεν έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια.

Τα ενδιάμεσα γεύματα ή σνακς [snacks] βοηθούν ώστε ποτέ να μην πεινάτε πολύ και ποτέ να μην έχετε βαρύ στομάχι. Είναι καλή ιδέα να έχετε επιλέξει εγκαίρως τα καθημερινά σνακς. Να έχετε προετοιμαστεί, ώστε να μη φάτε με βουλιμία ό,τι βρεθεί μπροστά σας τη στιγμή που θα “χτυπήσει” η πείνα. Τροφές με δήθεν μεγάλη θρεπτική αξία μπορεί να μην έχουν!

Ένα snack υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες πριν την άσκηση, βοηθάει στην καλύτερη απόδοση του ασκούμενου και βελτιώνει την αντοχή του. Μετά την άσκηση ένα snack υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αναπληρώσει τα ενεργειακά του αποθέματα.

Όμως, εκτός από τη συχνότητα των γευμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία και η ποιότητα τους. Συγκεκριμένα, τα ενδιάμεσα γεύματα είναι σημαντικό να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, και να περιέχουν φυτικές ίνες, έτσι ώστε να εφοδιάζουν άμεσα τον οργανισμό με ενέργεια, να τον τονώνουν και να προκαλούν γρήγορο κορεσμό.